Британският ветеран от Втората световна война Том Мур, който стана национален герой, след като събра повече от 40 милиона лири за здравните служби за борба с коронавируса, беше обявен за свободен гражданин на Лондон, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Възрастният капитан от запаса трогна британците, като започна да обикаля градината си с проходилката си благотворително, за да набере средства за Националната здравна служба.

Церемонията за присъждане на свободно гражданство беше необичайна - в интернет. Том Мур беше с всичките си военни медали, а шамберланът на Лондонското сити - с мантия, обточена с хермелин. Лорд-кметът на Лондонското сити носеше тривърха шапка украсена с черни щраусови пера.

"Днес отдаваме почит на много специален човек - каза Питър Кейн, който заема древната длъжност на шамберлан на Лондонското сити. - Невероятно постижение. Ще ни свършат прилагателните, ако се опитаме да го опишем."

Пандемията наложи церемонията да се извърши онлайн

Скрийншот: YouTube/ Bournemouth & District Concert Band

Свободното гражданство е стара почест за град Лондон - датира от 1237 г. Тя означава, че притежателят й не е собственост на феодал и има право да търгува в центъра на града.

Мур, който е от Йоркшир, Северна Англия, се закле да бъде "верен на нашия суверен, кралица Елизабет Втора" и да бди за "спокойствието на кралицата".

Снимка: XINHUA/БТА

Той подписа Декларацията за свобода, като размаха химикалката и благодари на шамберлана за получения "Правилник за поведение", който датира от средата на 18-и век. След това изслуша привилегиите си като "най-младия свободен гражданин на Лондон". Усмихна се, когато чу, че вече има право да го обесят с копринено въже, вместо с конопено, и че има право да се движи с извадена сабя.

Хиляди картички за рожденика бяха събрани в училището в Бедфордшир

Снимка: AP/БТА

"Капитан Том, вие повдигнахте духа на хората в цялата страна, показахте ни колко е важна съпричастността и обединихте хората в това трудно време" - каза лорд-кметът Уилям Ръсел.

Древните правила на гр. Лондон са от времето преди Нормандското нашествие през 1066 г. Тогава центърът на търговията получава свободи и привилегии зародили се в зората на английската история.

За 100-ия юбилей на капитан Том Мур миналия месец кралица Елизабет Втора даде съгласието си той да бъде произведен в почетен полковник. Той беше обявен също за почетен член на английския отбор по крикет.

За благодарност ирландец изрисува стената на къщата си в Белфаст с лика на Том Кук

Снимка: PA via AP/БТА

Преди да се присъедини към британската армия през Втората световна война, Том Кук бил инженер. След края й той станал директор на фабрика за производство на бетон.

В днешни времена живее с дъщеря си, зет си и двамата си внуци от 2006 г., когато съпругата му почива. Но въпреки това, той е напълно самостоятелен. Най-много обича сам да приготвя храната си.

По думите на дъщеря му, Хана Инграм-Муур, баща й тренира всеки ден заради скорошна операция на тазобедрената става, а тя му предложила да продължи да го прави, но с благотворителна цел. За да привлече повече дарители, 16-годишният й син Бенджи създал акаунт в Twitter, който вече има десетки хиляди последователи. Първоначално целта чу била да събере със 100 обиколки 1000 паунда, като прави по 10 обиколки на двора си всеки ден до рождения си ден на 30 април. Сумата обаче била събрана още в първите 24 часа, а даренията продължили да прииждат. Въпреки това, никой не очаквал, че резултатите ще бъдат толкова впечатляващи...