Бразилия и САЩ са с рязък ръст на заболелите от коронавирус. Бразилският президент Болсонаро, заразен с коронавирус, се разхожда с мотори разговаря без маска с минувачи. Рекорди на заразяването бележат в Колумбия и Мексико. Броят на потвърдените нови случая на коронавирус във Франция и Германия продължава да нараства. 

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който се зарази с коронавируса, вчера се разходи с мотоциклет и разговаря с минувачи близо до резиденцията си в столицата Бразилия, според разпространени от медиите снимки, съобщи Франс прес.

65-годишният Болсонаро обяви на 7 юли, че е болен от Ковид-19 и в сряда заяви, че според нов тест продължава да е позитивен. На снимките, публикувани вчера, той е без каска и без предпазна маска и разговаря с минувач, който също не носи маска.

На друга снимка президентът е с каска, но шлемът й е вдигнат и той поздравява от разстояние двама души близо до двореца Алворада, официалната му резиденция в столицата, където той е под карантина откакто му беше поставена диагноза, че е заразен.

В съобщение, публикувано вчера във Фейсбук, Болсонаро казва, че се чувства много добре, но е малко стресиран от това, че трябва да стои затворен.

По данни от вчера Бразилия, която е най-засегната от коронавируса страна след САЩ, наброяваше близо 2,3 милиона случая на заразяване и над 84 хиляди починали.

Здравното министерство на страната съобщи също за 1311 починали от Ковид-19 през последното денонощие, с което официалният брой жертви на пандемията надхвърли 84 хиляди.

Оздравели са 1 570 237 пациенти, а 633 156 души са активни носители на вируса

Колумбия регистрира рекорден брой жертви на коронавируса за 24 часа

Колумбия регистрира вчера 315 смъртни случая, свързани с коронавируса, за едно денонощие - рекордно число за тази страна откакто епидемията се появи там в началото на март, съобщи Франс прес, цитирана от БТА като се позовава на официални данни.

Една трета от починалите са в столицата Богота.

Поради влошаване на епидемиологичната обстановка кметът на Богота, Клаудия Лопес засили ограничителните мерки в столицата, където болниците вече изчерпват капацитета си за приемане на болни с коронавирус.

Колумбия, с население от 50 милиона души, вече е регистрирала 226 373 заразени с коронавирус и 7688 починали от Ковид-19, отбелязва агенцията.

Мексико също регистрира рекордните 8438 нови случая на коронавирус

Мексиканското здравно министерство съобщи вчера за регистрирани рекордни 8438 нови случая на коронавирус и 718 нови смъртни случая, съобщи Ройтерс. С тях общият брой на заразените в страната достигна 370 712, а този на починалите - 41 908.

Правителството смята, че реалният брой на заразените е значително по-голям от потвърдените случаи.

САЩ регистрираха над 1100 починали от Ковид-19 за трети пореден ден

 

САЩ регистрираха вчера за трети пореден ден над 1100 починали от Ковид-19, според изчисления на Ройтерс.

Във вторник бе съобщено за 1141 смъртни случая, в сряда - за 1135, а в четвъртък - за най-малко 1112.

Макар че броят на починалите от Ковид-19 в САЩ нараства за втора поредна седмица, той е доста по-нисък от равнищата през април, когато на ден около 2000 души умираха от коронавируса, отбелязва агенцията.

По-рано вчера университетът "Джонс Хопкинс" съобщи, че САЩ са прехвърлили прага от 4 милиона потвърдени случая на коронавирус от началото на пандемията.

Много щати през май вдигнаха ограниченията заради пандемията и отвориха отново плажове, ресторанти и предприятия, което доведе до скок в заразите през юни и нарастване на смъртните случаи през юли, отбелязва агенцията.

Над хиляда нови случая на коронавирус бяха регистрирани във Франция през последното денонощие

Броят на потвърдените нови случая на коронавирус във Франция продължава да нараства, като през последното денонощие бяха регистрирани над хиляда случая и десет нови огнища на зараза, съобщи Франс прес, като се позовава на здравното министерство.

Наблюдава се тенденция на ускоряване през последните седмици, с 26 процента повече случая в сравнение с миналата седмица, срещу 18 процента и 11 процента нарастване в предходните седмици.

Епидемията взе десет жертви през последното денонощие, с което общият брой на починалите достигна 30 182.

От 9 май са открити 570 клъстъра, от които 361 за овладени, посочи министерството. До днешна дата продължават да са активни 209 огнища на зараза, като десет от тях са открити през последното денонощие.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 815, до 204 183, съобщи институтът "Роберт Кох"

Починали са десет души, с което общият брой на жертвите на Ковид-19 достигна 9111, добави институтът, цитиран от Ройтерс.