Премиерът Бойко Борисов изрази надежда още днес Европейският съвет да успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на ЕС. Той направи кратко изявление при пристигането си за днешното заседание в Брюксел.

Министър-председателят отбеляза, че ще бъдат обсъждани политиките за земеделие и сближаване, условията за отпускането на бюджетни средства, разпределението между заеми и безвъзмездни средства по фонда за икономическо възстановяване.

Той определи двудневното заседание като изключително важно.

"Истински се надявам, въпреки различията, днес да имаме постигнато споразумение", каза той, слизайки от самолета.

Коментари на другите лидери 

Холандският премиер Марк Рюте каза пред репортери, че шансовете на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване от коронавирусната криза на започващата днес двудневна среща на европейските лидери в Брюксел са "под 50%".

Холандия е една от държавите, които се противопоставят на пакета за възстановяване от пандемията в размер на 750 евро, предложен от Европейската комисия и подкрепен от Франция и Германия.

Въпреки това Марк Рюте настоя, че той не е "лош човек", а просто желае да види реформи. 

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е "уверен, но предпазлив" относно шансовете за постигане на споразумение по програмата на ЕС за икономическо възстановяване.

Говорейки пред репортерите преди срещата с други европейски лидери той подчерта, че трябва да се намери компромис, като добави, че "следващите няколко часа ще бъдат решаващи за нашия европейски проект".

Франция и Германия приеха обща позиция по този въпрос, посочи Макрон.

Горещите точки 

Държавите от ЕС не подкрепят единодушно предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бюджетът да бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро да бъдат насочени към фонд за икономическо възстановяване.

Главният противоречия са именно за това - как да функционира фондът за възстановяване. Запазват се споровете дали сумата във фонда да не бъде например двойно по-малка, както и как да се раздели между заеми и безвъзмездни средства.

Някои от по-богатите северни държави предпочитат този фонд да предоставя повече заеми и по-малко безвъзмездни средства на южните им партньори (предложението е 500 млрд. евро грантове срещу 350 млрд. евро заеми), които бяха засегнати по-силно от коронавирусната пандемия.

Тези държави настояват икономическите реформи да са критерий за достъп до финансирането от фонда за икономическо възстановяване.