Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че през това лято е постигнал "голям импулс" в преговорите с ЕС за Брекзит и че приемането на подготвен закон, който да блокира напускането на съюза без споразумение, би разрушило преговорите, предаде Ройтерс.

Членовете на Камарата на общините, които се противопоставят на твърдия Брекзит, планират днес да установят контрол върху работата на парламента, за да прокарат законопроекта. Джонсън каза, че това "би ни накарало да молим за още едно безсмислено отлагане" на излизането на страната от ЕС.

"Ако това стане, целият напредък, който сме постигнали, ще бъде напразен. Това ще унищожи всички шансове за преговори", каза Джонсън и прикани депутатите да отхвърлят законопроекта. По думите на британския премиер напредъкът е в посока промяна на споразумението, издействано от неговия предшественик на поста Тереза Мей.

Джонсън съобщи, че следващия понеделник ще се срещне в Дъблин с премиера на Ирландия Лио Варадкар като част от опитите да се промени споразумението за Брекзит. В речта си на шумното заседание на Камарата и под подигравателните реплики на депутати той каза, че има и други начини за избягване на твърдата граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия. Според него този въпрос ще бъде дискутиран скоро с ЕС, освен с Варадкар в понеделник.

Британският премиер декларира пред депутатите, че не желае да свиква нови избори и че иска "да постигне споразумение по най-добрия начин". Джонсън отново прикани депутатите да избегнат варианта с нови избори, като гласуват против законопроекта, блокиращ излизането от ЕС без сделка.

От своя страна лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин обвини днес премиера Борис Джонсън, че се опитва да ръководи съзаклятие от "Даунинг стрийт", за изведе Великобритания от Европейския съюз, независимо от цената, предаде Асошиейтед прес.

"Това е правителство без мандат, без морал, а от днес - и без мнозинство", каза той.

Корбин говори минути след като Консервативната партия на Джонсън загуби работното си мнозинство в парламента заради дезертирането на един депутат.

Лейбъристкият лидер играе централна роля в опита на парламента да изземе контрола върху дневния ред и да приеме закони, които да принудят Джонсън да потърси отлагане на Брекзит, крайният срок за който сега е 31 октомври, отбелязва АП.