Британският премиер Борис Джонсън отложи днес плановете за отмяна на ограничителните мерки заради коронавируса с един месец, за 19 юли, аргументирайки решението с опасността, свързана с варианта Делта на вируса (така определят вариантът на коронавируса, открит в Индия - б.р.), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Според плана, представен през февруари, Джонсън се надяваше да отмени повечето социални ограничения на 21 юни, което предвиждаше възобновяване на работата на ресторантите, нощните клубове и други заведения. Сега обаче отварянето се отлага за 19 юли.

"Мисля, че е разумно да изчакаме малко по-дълго", каза Джонсън на пресконференция. "Уверен съм, че няма да са ни нужни повече от четири седмици", заяви той.

Допълнителното време ще бъде използвано за ускоряване на ваксинационната програма на Великобритания, която е една от най-бързо напредващите в света, чрез съкращаване на препоръчвания период между ваксинните дози за хората над 40 години от 12 на 8 седмици.

Предвижда се на 28 юни да бъде направен преглед на ситуацията, което може да позволи по-скорошно възобновяване на работата на заведенията, въпреки че според говорител на Джонсън това се смята за малко вероятно.

През последните седмици има бързо увеличение на новите случаи на коронавирус, причинени от варианта Делта, открит първо в Индия. Според здравни служители той е с 60 процента по-заразен от предишния доминиращ щам и учени предупреждават, че този вариант може да предизвика трета вълна на вируса.

Днес Великобритания регистрира 7742 нови заразявания с Covid-19 и още три смъртни случая.

Джонсън каза, че в страната се наблюдава увеличение в броя на заразените с около 64 процента на седмица, расте и броят на пациентите в интензивни отделения.

По официални данни във Великобритания са регистрирани почти 128 000 смъртни случая от КОВИД-19 от началото на пандемията, което нарежда страната на седмо място в света по този показател.