Британският лекарствен регулатор съобщи днес, че е одобрил ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 за деца на възраст между 12 и 15 години, след като подобни разрешения бяха дадени в САЩ и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Регулаторът каза, че сега британската Съвместна комисия по ваксинация и имунизация трябва да реши дали да пристъпи към ваксинация на тази възрастова група като част от ваксинационния план на Великобритания.

Децата между 12 и 15 години вече получават ваксината на "Пфайзер" в САЩ, а Франция и Германия планират да започнат да я предлагат за тази възрастова група от този месец.

Директорът на британския лекарствен регулатор Джун Рейн каза, че агенцията внимателно е разгледала данните от клиничните изпитания при деца между 12 и 15 години.

"Стигнахме до заключението, че ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 е безопасна и ефективна при тази възрастова група и ползите от ваксината надвишават евентуалните рискове", заяви тя.

Даването на ваксини на по-млади хора в богатите държави, докато много части на света очакват дози за по-възрастните и по-уязвимите, поражда обаче безпокойство.

Световната здравна организация призовава богатите държави вместо това да предоставят дози за програмата КОВАКС.