Индийският вариант на новия коронавирус (така нареченият вариант Делта), заради който отменянето на последните противоепидемични ограничения във Великобритания е под въпрос, е с 40 процента по-заразен от доминиралия досега в страната вариант Алфа, заяви днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Франс прес и БТА.

Ханкок, който говори пред Би Би Си, се позова на експертната група, която съветва правителството в борбата му с коронавируса.

Въпреки нарастването на броя на новите заразени през последните дни, който през последните дни надхвърля 5000 и дори 6000, този на хоспитализациите остава стабилен, отбеляза британският здравен министър. Той обърна внимание, че повечето пациенти с covid, приемани в болница, не са се ваксинирали.

Най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа, с близо 128 хиляди смъртни случая, свързани с новия патоген, Великобритания е поставила поне първа доза ваксина на повече от 40 милиона души. Над 27 милиона човека в страната с население от около 66 милиона вече са с поставена и втора доза.

Разпространението на варианта Делта, за първи път идентифициран през април в Индия и сега доминиращ в Великобритания, представлява заплаха за отменянето след дългия зимен локдаун на последните ограничения - нещо, което британците се надяват да стане факт на 21 юни, отбелязва АФП.

Към тази дата около 60% от пълнолетните британци ще бъдат напълно ваксинирани при 52 процента сега, прогнозира здравният министър.

Пълното вдигане на локдауна ще означава падане на всички законови ограничения за социалните контакти. Нощните клубове ще бъдат отворени, ще паднат ограниченията за представления, сватби и други социални събития.

Според някои британски вестници правителството планира да отложи отменянето на последните ограничения с две седмици. Решение се очаква да бъде взето на 14 юни, отбелязва АФП.

Запитан дали някои от мерките като носене на маски и продължаване на работа от вкъщи ще останат след вдигането на локдауна, Ханкок, цитиран от БНР, заяви, че това не е изключено.