Великобритания ще работи със Световната здравна организация (СЗО) за разработване на система, функционираща като "пандемичен радар", която бързо ще открива варианти на новия коронавирус и ще проследява нови заболявания в глобален мащаб, така че светът да не се оказва повече неподготвен, предаде Ройтерс.

Британският премиер Борис Джонсън обяви плана за нов "Глобален пандемичен радар" преди днешната Глобална здравна среща на върха на Г-20 в Рим, на която той ще говори.

От канцеларията на премиера казаха, че става въпрос за мрежа от центрове за наблюдение, които ще могат да следят за появата на огнища и да обменят информация за варианти и резистентност на ваксините.

Джонсън използва британското председателство на Г-7 да привлече вниманието върху необходимостта светът да бъде подготвен за бъдещи пандемии, като създава експертна група, която ще проучи как може да се ускори разработването на нови ваксини срещу бъдещи заболявания.

"Справянето с COVID-19 в цял свят и гарантирането на по-добрата ни подготвеност за бъдещи здравни заплахи е абсолютен приоритет за британското председателство на Г-7", заяви Джонсън.

"Светът не бива никога повече да се оказва неподготвен за вирус, който се разпространява неконтролируемо сред нас. Трябва да създадем адекватна за 21-ви век система за контрол на болестите, включваща обмен на данни в реално време, а също бързо геномно секвениране и реакция", отбеляза той.

Великобритания ще бъде домакин на среща на здравните министри от Г-7 на 3 и 4 юни преди присъствена среща на лидерите на страните от групата, която ще се състои в Югозападна Англия седмицата след това.

На днешната среща в Рим ръководителите на най-големите икономики в света се очаква да приемат декларация, препоръчваща доброволни действия за увеличаване на производството на ваксини срещу COVID, пренебрегвайки кампанията на САЩ и други страни за отказ от патентите.