Броят на американците, които искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп, се е увеличил с пет процента в сравнение със средата на миналия месец, предаде Ройтерс.

Това сочат данните от социологическо проучване, проведено съвместно от Ройтерс и института Ипсос.

45 процента от анкетираните подкрепят импийчмънт на Тръмп, а 42 процента са против. Настроенията в подкрепа на отстраняването на президента от поста са се засилили сред поддръжниците на Демократическата партия и безпартийните.

Резултатите от анкетата бяха оповестени в момент, когато пред лидерите на демократите в Камарата на представителите стои въпросът дали да започнат процедура по импийчмънт въпреки вероятното противопоставяне на контролирания от републиканците Сенат.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви вчера, че председателите на комисии в долната камара на Конгреса са възприели подхода на постепенни действия. "Това е много методично и съобразено с Конституцията. Няма да действаме по-бързо или по-бавно, отколкото позволяват фактите", изтъкна Пелоси.

Депутати от Демократическата партия и представители на няколко неправителствени организации представиха вчера във Вашингтон списък с повече от 10 милиона подписа с искане за импийчмънт на Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Те се събраха пред сградата на Конгреса, носейки плакат с надпис "Тръмп трябва да си отиде". В акцията взеха участие Рашида Тлаиб и Ал Грийн, членове на Камарата на представителите, и представители на организации като MoveOn и "Походът на жените".

"В ръцете си държим повече от 10 милиона причини да сме тук днес", каза Ал Грийн, имайки предвид флашката, на която са записани подписите в подкрепа на искането за отстраняване на Тръмп. "В това забележително мрачно за страната ни време дойде според мен моментът да се борим", добави Рашида Тлаиб, която от месеци призовава за свалянето на Тръмп.