Починалите в следствие на заразяване с коронавирус в света днес достигнаха 800 000 души. Това сочат данните на сайта на американския университет "Джонс Хопкинс", цитирани от ТАСС и БТА.

На първо място по брой починали са САЩ - 175 429 смъртни случая. На второ и трето място са съответно Бразилия (113 358) и Мексико (59 610).

В света от коронавирус са заразени общо над 22,98 милиона души.

Великобритания съобщи днес, че е регистрирала 1288 нови случая на Ковид-19 спрямо 1033 вчера, сочат правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

Осемнайсет души са починали след положителни тестове за коронавирус в рамките на 28 дни спрямо двама вчера.

Новите случаи са регистрирани, след като правителството ускори тестването, за да може да спре бързото разпространение на коронавируса, което нанесе огромни щети на икономиката.

Пътниците, пристигащи от Франция във Великобритания, трябва да удостоверяват, че нямат симптоми на коронавирус и че не са били в контакт с потвърдени случаи на заразени лица 14 дни преди пътуването си, съобщи британското правителство.

Измененото правило за пътуванията е публикувано на сайта на правителството седмица, след като Лондон наложи задължителна 14-дневна изолация за влизащите на британска територия от Франция.

Новите случаи на коронавирус в Италия през последните 24 часа са 1071 - най-големият брой от края на ограничителните мерки през май, надвишавайки прага от 1000 на ден, сочат официални данни, цитирани от Франс прес и Ройтерс. Министерството на здравеопазването съобщи за трима починали, с което смъртните случаи стават 35 430 при общо 258 136 заразени от началото на пандемията.

Районът на Рим е с рекорден брой новозаразени за 24 часа - 215. Предишният най-висок брой беше 208 души, регистрирани на 28 март. 61 процента от новите случаи са свързани със завръщане на хора от ваканция, като 45 процента от тях са завърналите се от Сардиния, уточняват местните здравни власти. Повечето са младежи, които не проявяват симптоми на заболяване.

Очакваме краят на пандемията след по-малко от 2 години, заяви междувременно шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус.

"В нашата ситуация има повече технологии. При повече контакти, вирусът се разпространява по-бързо, но ние имаме технологията да го спрем. Така че имаме недостатъка на глобализацията и по-голямата свързаност, но имаме и предимството на технологията. Така че се надяваме тази пандемия да завърши за по-малко от две години ", каза той, сравнявайки ситуацията с COVID-19 и "испанската" грипна епидемия през 1918 година.

По думите му корупцията, свързана с медицинското предпазно облекло и оборудване, е равносилна на "убийство", като лишава здравните работници, лекуващи пациенти на COVID-19, от необходимата защита.

"Ако здравните работници работят без лични предпазни средства, те рискуват живота си и това също рискува живота на хората, на които служат. Това е престъпно и е убийство. И трябва да спре", каза още Гебрейсус.

В същото време американският президент Доналд Тръмп оказва натиск върху властите да разработят и одобрят ваксина срещу коронавируса в днешно съобщение в Туитър, предаде ДПА.

Според него "държава в държавата или който и да е там в Еф Ди Ей (FDA - Управлението за контрол на храните и лекарствата)" спъва фармацевтичните компании в напредването по ваксината.

"Очевидно, те се надяват да забавят отговора до след 3 ноември. Трябва да се съсредоточим върху скоростта и върху спасяването на животи!", написа Тръмп в Туитър.

Съобщението е насочено към шефа на Управлението за контрол на храните и лекарствата Стивън Хан.

Тръмп е казвал по-рано, че се надява ваксината да бъде разработена до към изборите.

Експертите обаче предупреждават, че всяка политическа намеса в тестването и процеса на одобрение на ваксината ще хвърли съмнение и ще подкопае безопасността и легитимността й.

Хан неколкократно е заявявал, че регулаторът ще се придържа към строгите си научни процедури.

Мащабни клинични проучвания вече са в ход за няколко кандидат ваксини. Ако приключат до есента, регулаторът може да започне процедура за одобрение, която обикновено е скъпа и дълга. /София Ангелова