Бившият португалски президент социалист Жоржи Сампайо, заемал и ръководни постове в ООН, почина днес в Лисабон само седмица преди да отпразнува своя 82-и рожден ден, предаде Франс прес.

"Жоржи Сампайо ни напусна днес, оставяйки ни двойно наследство - на свобода, но и на равенство", каза президент на страната, консерваторът Марселу Ребелу де Соуза. "Прекланяме пред паметта на човек, който винаги е бил за пример", каза премиерът Антониу Коща, изтъквайки и "етичната праволинейност" на бившия държавен глава.

Социалистическото правителство реши да обяви от утре тридневен национален траур, каза премиерът.

Генерален секретар на Социалистическата партия, кмет на Лисабон, а след това държавен глава между 1996 и 2006 г., Жоржи Сампайо имаше проблеми със сърцето и от края на август беше в болница.

Роден в Лисабон на 18 септември 1939 г. в буржоазно семейство, той влиза в политиката, когато следва в юридическия факултет и става един от водачите на университетските стачки през 1962 г. срещу диктатурата на Антониу Салазар (1932-1968). Като адвокат защитава няколко политически затворници.

През 1978 г., четири години след Революцията на карамфилите, сложила край на диктатурата, Сампайо влиза в Социалистическата партия, основана от Мариу Соариш, предшественика му на президентския пост (1986-1996 г.). След като дълги години е депутат, през 1989 г. става генерален секретар на партията и същата година печели изборите за кмет на Лисабон с подкрепата на комунистите.

Победен на парламентарните избори през 1991 г., взема реванш, печелейки президентските избори през 1996 г. на първия тур срещу своя десен съперник Анибал Каваку Силва, който по-късно го наследява като президент (2006-2016 г.).