Европейската комисия призова днес страните членки на ЕС да назначат бързо свои делегирани прокурори, за да позволят на Европейската прокуратура - новото средство на ЕС за борба с измамите - да започне работа в първото тримесечие на 2021 година. Първоначално се предвиждаше прокуратурата да започне работа в края на настоящата година, предаде Франс прес.

Мисията на Европейската прокуратура, базирана в Люксембург, ще бъде борбата с измамите, свързани с финансите на ЕС. Тя ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. В началото на септември ръководителката на Европейската прокуратура - румънката Лаура Кьовеши и 22-те прокурори, представляващи страните, участващи в тази засилена форма на сътрудничество, положиха клетва. Тя ще може да заработи действително, когато всяка от страните, участващи в проекта, номинира свои делегирани прокурори, които ще бъдат натоварени в тези държави да водят разследванията, както и да адаптират националните законодателства, за да интегрират тази нова съдебна власт.

"Европейската прокуратура трябва да бъде установена в първото тримесечие на 2021 г.", заяви днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс преди участие във видеоконферентна среща с ресорните министри от страните членки. Той каза, че е настоял пред страните по проекта, че е спешно някои от тях да действат бързо, за да бъде готово задействането на прокуратурата.

"Сега трябва законодателствата за нейното задействане да бъдат приети във всички страни членки и преди всичко процедурите по подбор на делегираните прокурори трябва да бъдат довършени", заяви Рейндерс.

Засега само две страни от проекта са номинирали делегирани прокурори и това са Германия и Словакия.

От 27-те страни членки на ЕС пет не участват в прокуратурата - Унгария, Полша, Ирландия, Швеция и Дания.