Идеята е на родения в Нигерия 42-годишен бизнесмен Алки Дейвид, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Той е наследник на империя, работеща в областта на доставките и бутилирането и е в класация на в. "Сънди таймс" за най-богатите британци на 45-о място с 1,15 милиарда британски лири.

Преди три месеца бизнесменът създаде сайта the battlecam.com, който предлага на желаещите хиляди британски лири награда, ако се съгласят да изпълнят и запишат с видеокамера възможно най-налудничавите номера, които после да бъдат излъчени в сайта. Като част от промоцията на сайта бизнесменът предложи награда от 100 000 долара на онзи, който дръзне да се появи гол или да се съблече пред Обама. Вчера бизнесменът увеличи наградата на 1 милион долара, защото му казали, че сумата от 100 000 долара била много малка за подобен подвиг.

Дейвид твърди, че няма нищо против Обама и смята, че с идването си на власт е донесъл надежда за промяна. Бизнесменът твърди, че Обама върши добра работа, въпреки, че сега популярността му спада. Той допълва, че офертата му за 1 милион долара не представлява риск за Обама, защото той не подстрекава хората да замерят президента с яйца или с нещо друго, което би го наранило.

Откакто Дейвид създаде сайта си, в него вече са излъчени над 155 видеоклипа с дръзки любителски изпълнения, а посещенията в него са над 20 000 на ден. В миналото Алки Дейвид е изиграл и роля в британски филм, посветен на банков обир от 1971 г.