Докато земята се тресеше в Албания, в гинекологичната клиника в Тирана се бореха по необичаен начин със стреса, съобщава скопският в. "Слободен печат".

Серията земетресения, разтърсващи Албания от вчера, предизвикаха голяма паника сред гражданите, които избягаха от домовете си и прекараха нощта на открито. За разлика от тях, младите бъдещи майки с помощта на медицинския персонал затанцуваха, като че нищо не се е случило.

На видео, публикувано във Фейсбук от доктор Аника Докле, се вижда как младите майки и персоналът се забавляват. Това може би е рецептата за справяне със страха, коментира вестникът, като посочва, че тези жени точно вчера са родили 15 деца.

Вчера следобед в Албания бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,8, последвано от множество вторични трусове.

Албанският премиер Еди Рама, който снощи отмени своето пътуване за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк заради силното земетресение в страната, свика днес сутринта извънредна среща на кметовете на местните общини и министри, на която ги призова да се срещнат с жителите на пострадалите области, предаде ТАСС.

"Първото, за което ви моля, е да се срещнете в Дуръс с всяко пострадало семейство и да направите това до настъпването на нощта. Министрите също ще бъдат привлечени, тъй като става дума за психологически проблем, който може да се преодолее с общуване", каза Рама.

По-рано президентът Илир Мета апелира представители на държавните структури да координират усилията си за предотвратяване на последствията от природната катастрофа.

"Трябва да бъдем бдителни, защото живеем в проблемен район. Важно е и да поддържаме постоянно сътрудничество със съседите за сеизмологична помощ и да сме готови за всякакви ситуации", каза държавният глава.

Около 300 подземни труса са регистрирани в Албания през последните 24 часа, 87 от които през нощта. Първият трус с магнитуд 5,8 бе регистриран вчера следобед и при него най-много пострадаха столицата Тирана и крайбрежният град Дуръс. По последна информация при земетресението са ранени 107 души, 10 от които са хоспитализирани. До момента е съобщено за 187 повредени обекта на градската инфраструктура.

В редица селища на страната е имало прекъсвания на тока и на мобилните връзки. Полицията на страната е приведена в пълна готовност и е обявен безплатен телефон за помощ на пострадалите.

Няма информация за пострадали български граждани при земетресението в Албания, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи /МВнР/.

Земетресението с магнитуд от 5.8 по Рихтер бе регистрирано вчера. Не се съобщава за жертви. Около 100 души са потърсили спешна медицинска помощ в болници , основно в градовете Тирана и Дурас, информират от МВнР.

Оттам посочват, че в българското посолство не са постъпвали сигнали за пострадали български граждани, както и за търсещи помощ и уверяват, че веднага след земетресението е създадена организация за приемане на сигнали за пострадали граждани..

Посолството на Република България в Тирана препоръчва на българските граждани, пребиваващи и пътуващи в страната, да бъдат предпазливи и да се осведомят подробно за актуалната обстановка. Посолството е в непрекъснат контакт с официалните албански власти и следи ситуацията, уверяват от МВнР.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Тирана на дежурните телефони: +355 42 233 155 и +355 42 232 906.