Десетки хора са получили леки наранявания при земетресението днес в западната част на Албания, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Земетресението с магнитуд 5,6 бе с епицентър на 13 километра северно от град Дуръс, заяви Mинистерството на отбраната, като цитира Института по геонауки, енергетика, води и околна среда.


То е било усетено главно по западното крайбрежие на Албания и е било последвано от вторичен трус с магнитуд 5,3.

Очевидци в Дуръс и столицата Тирана съобщиха за повредени домове и временно спиране на електричеството, допълва БТА.

Здравният министър Огерта Манастирлиу каза, че по първоначални данни са пострадали най-малко 68 души, но няма тежко ранени. Те са приети в болници в Дуръс и Тирана.

Заради земетресението министър-председателят Еди Рама отмени своето пътуване за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен доклад за последствията от две силни земетресения, които удариха Албания в следобедните часове вчера.

"Според първоначалната официална информация, въпреки че данните се актуализират минута по минута, докато екипите проверяват ситуацията на терен, до момента има 68 докладвани пострадали, но във всички случаи става въпрос за леки наранявания. Най-важното е, че нямаме загуба на човешки животи", подчерта Джачка. 

Снимка: БТА/АР

Според думите й повечето материални щети са нанесени на къщи и жилищни сгради, предимно в Драч и Тирана.

"Докладвани са основно щети по стените и други повреди в 46 къщи и три жилищни сгради в Тирана, 42 домове, основно стари сгради и 4 жилищни сгради в Драч, 7 къщи в Либражд, три сгради в община Клос Пешкопия са повредени и една къща е рухнала, от една до четири къщи, повредени в Берат, Фиер и Лежа. Щети има и на няколко превозни средства, върху които е паднал материал от сгради. Потвърди се, че земетресението не е причинило никакви щети на петролните съоръжения", допълни министърът.

В Драч е било прекъснато електрозахранването, но проблемът е преодолян и подаването на ток е възстановено в цялата страна.

Косово и Италия са предложили помощ за преодоляване на ситуацията.