Австралия ще се присъедини към Съединените щати в дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщи днес премиерът Скот Морисън, цитиран от Ройтерс.

В понеделник САЩ заявиха, че правителствените официални представители на страната ще бойкотират олимпиадата заради "жестокостите" и нарушенията на човешките права от страна на Китай. Пекин на свой ред каза, че САЩ "ще си платят цената" за това решение и предупреди за "решителни ответни мерки".

Въпреки заплахите Морисън заяви, че Канбера ще се присъедини към дипломатическия бойкот.

"Австралийските правителствени представители няма да отидат в Китай за тези игри. Австралийските атлети, разбира се, ще отидат", заяви той пред журналисти.

Вчера вицепремиерът на Нова Зеландия Грант Робъртсън съобщи, че страната няма да изпрати свои дипломатически представители на министерско ниво на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

Великобритания обмисля ограничено правителствено присъствие на Олимпийските игри в Пекин, но не и пълен дипломатически бойкот, пише днес в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Говорител на премиера Борис Джонсън заяви вчера, че все още не е взето решение дали правителствени представители ще присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин.