САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от ДПА. Пекин определи решението като показен акт.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка във връзка със състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, включително уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

Китай вече обеща   "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предупреди на брифинг, че подобен бойкот няма да остане без отговор от страна на Китай.

 

Китайското посолство във Вашингтон определи обявения от страна на САЩ бойкот като "показен" акт и "политическа манипулация", които няма да се отразят на успешното й провеждане, предаде Ройтерс.

"И без това не сме канили никакви американски политици, поради което "дипломатическият бойкот" няма никаква стойност", посочи говорителят на китайското посолство Лю Пънюй в имейл в отговор на запитване по темата.

"Подобен показен акт е просто една политическа манипулация и сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой не го интересува, дали тези хора ще пристигнат или не, и това няма да се отрази по никакъв начин на успешното провеждане на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.", допълни говорителят.

Властите на Канада проучват въпроса за дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин, след като за подобна мярка съобщиха САЩ, съобщи говорителката на канадското външно министерство Кристел Шартран, цитирана от ТАСС.

"Уведомиха ни за решението на САЩ. Продължаваме да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници", каза говорителката и добави: "Канада продължава да е дълбоко обезпокоена от тревожните съобщения за нарушаване на правата на човека в Китай".