18-годишният Валерий Пермяков е арестуван и обвинен в убийството на шестима души в градчето, което се намира на границата между Армения и Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според следствието призори на 12 януари срочнослужещият в руска военна база в Гюмри самоволно е напуснал караулния си пост с оръжие и боеприпаси и излязъл в града, където разстрелял местно семейство. Сред жертвите е и 2-годишно момиченце. Оцеляло е единствено 6-месечно бебе, което е с тежки рани от щик в гърдите и е в болница след сложна операция. Детето вече е прехвърлено в Ереван, но състоянието му остава тежко.

Вижте снимки >>

Все още не са съобщени мотивите за жестокото престъпление, но по първоначална информация руснакът почукал на вратата на семейство Аветисян и поискал вода, след което, явно уплашен, че ще го издадат, открил огън с автомат "Калашников".

На мястото е открита военна обувка с името на Пермяков. След случилото се дезертьорът опитал да избяга в Турция, но бил заловен. 

В града пристигна арменският генерален прокурор Геворк Костанян, който заяви, че понастоящем войникът се намира на територията на руската военна база под юрисдикцията на Русия. Всички веществени доказателства по разследването обаче са в ръцете на арменските следователи.

Той уточни, че са заведени две наказателни дела - едното по арменското, а другото по руското законодателство, и допусна, че по-нататък двете дела могат да бъдат обединени.

Костанян увери разгневените местни жители, че "обвиняемият ще бъде подведен под наказателна отговорност на територията на Армения" и предупреди, че масовите протестни акции, провеждани в Гюмри и в Ереван, както и поставянето на различни ултиматуми, "не могат да повлияят на хода на предварителното следствие и даже могат да му навредят".

От вчера руското консулство в Гюмри, където се намира базата, е под засилена охрана, след като бе обградено от около 1000 арменци, настояващи руският войник, обвинен в масовото убийство, да бъде предаден на арменските власти. 
Стотици коли с надути клаксони обградиха консулството и базата.

12 души пък бяха ранени снощи при сблъсъци между демонстранти и полиция пред консулството на Русия.

Първоначално, след погребението на жертвите, пред сградата на окръжната прокуратура се състоя "многочасов и многолюден" митинг, които не останаха доволни от уверенията на прокурора и се отправиха към руското консулство в Гюмри, което бе под засилената охрана на полицаи с щитове.

Хората започнаха да хвърлят камъни, а в отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Сред ранените в сблъсъците има трима полицаи.

За намаляване на напрежението помогнаха призивите на местен депутат от парламента в Ереван.

В редица местни медии обаче започнаха да се появяват една след друга откровено антируски и даже почти расистки публикации. Акцентът пада върху гражданството и националността на престъпника. Полемиката се пренесе и в социалните мрежи, съобщи "Фокус".

Системата за охрана по границата на Армения с Турция (330 км) и с Иран (46 км) е почти същата, както по времето на СССР. Съгласно договор между Москва и Ереван от 1992 г. Русия участва в охраната на тези граници.