52-мата пътници вече са на борда на австралийския ледоразбивач "Аурора Аустралис", съобщиха от Австралийската служба за морска безопасност, цитирани от "Фокус". 22-членният екипаж на руския кораб обаче остава на борда, предаде БГНЕС.

Капитанът на "Академик Шокалски" Игор Кисельов заяви, че първоначално в 20.08 ч. корабно време е евакуирана група от 12 души. Той добави, че в Антарктида сега е лято и "нощем е светло като посред бял ден", затова не е имало пречки за евакуацията.

Вижте снимки на кораба>>

Хеликоптерът е извършил общо 7 полета до руския кораб в бедствие - пет пъти за да прекарва хора, а два пъти - багаж и оборудване.

"Аурора Аустралис" ще се отбие до австралийската анатарктическа станция, а после ще остави пътниците в Хоубарт, на остров Тасмания, информира по-рано ИТАР-ТАСС.  

От 24 декември корабът "Академик Шокалски" бе блокиран от леда на стотина морски мили източно от френската база Дюмон д'Юрвил на Антарктида. На борда му има 74 души, сред които туристи и австралийски, британски и новозеландски учени. Те потеглиха на път, за да възпроизведат историческата експедиция в Антарктика, извършена преди 100 години от австралийския изследовател сър Дъглас Моусън.