Мога да си отдъхна, тъй като над 30 на сто от българските банки са собственост на гърци и едно поднасяне в тази посока щеше да доведе до сериозен проблем в България, заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на Европейския съвет, предаде БТА.
По думите на Бойко Борисов след събитията в Гърция всички в Европейския съюз се чувстват доста изплашени. Поради това сега е най-неподходящото време дори за повдигане на темата за приемане на България в Европейския валутен механизъм.

Все пак и председателят на Европейската централна банка, и лидерите на големи държави като Ангела Меркел и Никола Саркози, изразиха задоволство, че България спазва добра финансова дисциплина, изтъкна премиерът. Той потвърди, че вчера в Брюксел е бил министърът на финансите Симеон Дянков, но отказа да даде подробности за водените от него разговори с представители на Еврогрупата.

"Проведохме важни срещи на всички нива и по всички теми, които касаят влизането ни в еврозоната," посочи Борисов, цитиран от "Дневник", без да даде повече подробности.
Разбра се, че в Брюксел е бил и управителят на БНБ Иван Искров.

Вчера, в първия първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, бе постигнато съгласие по плана за оказване на помощ на Гърция.
Германският канцлер Ангела Меркел се оказа големият победител на тази среща. Тя успя в голяма степен да наложи волята си на европейските партньори, по специално на Франция, за това как да се помогне на Гърция в кризата с дълга й, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
В разговорите преди срещата с френския президент Никола Саркози в Брюксел, Меркел постигна споразумение, което предвижда участието на Международния валутен фонд в спасителния план, заедно с доброволни заеми от държавите от еврозоната. По-късно останалите страни от 16-членната еврозона се присъединиха към него.

Това безпрецедентно решение бе анатема за много от лидерите на еврозоната, които не искат да сигнализират, че член на тяхната група се нуждае от помощта на МВФ като последната възможност.

Ангела Меркел триумфира, Еврогрупата прие извънреден план за оказване помощ на Гърция при нейните условия,” коментира и Шпигел в електронното си издание.