Алексей Навални призова привържениците си въпреки забраната да излязат в събота на улични протести с настояване да му бъде разрешено да се кандидатира за президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник Навални бе осъден на 20 денонощия затвор по обвинение в системно нарушаване на законодателството за организиране на публични митинги и манифестации.

Пребиваването му в затвора - трето за тази година - означава, че той няма да може да присъства на своя предизборен митинг на 7 октомври в Санкт Петербург, на рождения ден и в родното място на президента Владимир Путин.

В апела си от своята страница във "Фейсбук" Навални приканва своите поддръжници да излязат в събота на протести в Москва и Санкт Петербург, като добавя, че 80 групи организират такива протести из цяла Русия.

"Нашата задача е да направим от 7 октомври ден, в който всеки почтен човек да произнесе гласно и за себе си поне тези две искания: политическо съперничество и допускане на Навални до изборите", се казва в призива, продиктуван, по думите му, от затвора.

По-рано Путин каза публично, че още не е решил "против кого ще се кандидатира", а и не решил "дали изобщо ще се кандидатира" в президентските избори догодина.