Първите разчети в доклада на германското министерство на икономиката, който е бил предназначен за служебно ползване, но попаднал в медиите, предизвика силна тревога сред обикновените граждани.

Федералното министерство на икономиката е изготвило вече предварителни анализи според които киловатчас електроенергия в Германия ще поскъпне с около 1,5 цент още през следващата година, а след затварянето на всички атомни реактори поскъпването ще възлезе на 5 цента за киловатчас. На средното германско семейство разходите за електроенергия ще се увеличат с 175 евро годишно. Отделно ще има и поскъпване на стоките, вследствие на увеличението и на промишлената електроенергия.

Според допитванията до общественото мнение, германските граждани, въпреки че подкрепят в своето мнозинство отказа от ядрена енергия, не са готови да плащат по-високите сметки за електроенергия.

България замрази за 3 месеца преговорите по строежа на централата в Белене, а АЕЦ Козлодуй е разчетена да работи до 2018 г и то само с 2 блока. Преди месец премиерът Борисов обеща да поиска от Европа стрес тестове за 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй. Министърът на икономиката Трайков пък предложи реактора от Белене да отиде за строеж на 7-ми и 8-ми блок на централата.