По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е повишено нивото на сигурност на транспортните обекти: летища, пристанища, автогари и ж.п. гари, както и на разпределителните центрове за пощенски пратки и колети на „Български пощи“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Мерките са превантивни, като ръководителите на дружествата и предприятията трябва да извършат допълнителен инструктаж на служителите по охрана за повишено внимание на преминаващите пътници и товари. Центровете, където се обработват пощенски пратки, трябва да засилят проверките на съдържанието на пакетите.

Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че у нас има риск от тероризъм, но не и конкретна заплаха.

Борбата срещу тероризма е национален приоритет за Великобритания и службите за сигурност ще получат необходимите ресурси за гарантирането на сигурността на страната, заяви междувременно британският министър на финансите Джордж Озбърн.

В интервю за ББС той заяви, че ще бъдат отпуснати допълнително 100 милиона паунда за наблюдение на британците, които отиват в Сирия и Ирак, предаде БНР.

Това става, след като шефът на британската служба за вътрешна сигурност МИ-5 Андрю Паркър предупреди, че заплахата от терористични нападения на Острова се засилва в светлината на случилото се в Париж. Паркър изтъкна, че най-голямата му загриженост е, че се увеличава пропаста между все по-засилващата се заплаха и все по-намаляващите възможности да се реагира на нея.

Той допълни, че именно поради това трудно може да се очаква от МИ-5 да предотврати всяка заплаха.

Мерките за сигурност по британско-френската граница бяха засилени след терорстичното нападение в Париж. Засилено полицейско присъствие се наблюдава по гарите и фериботните терминали. Нивото на заплаха от терористични нападения все още не е повишено, но министърът на финансите призова за по-голяма бдителност не само силите за сигурност и полицията, но и редовите граждани.

В Германия пък бяха възобновени дебатите за затягане на мерките за сигурност, предаде за БНР Капка Тодорова - кореспондент на в. "24 часа". На своя партиен конгрес баварският Християнсоциален съюз (ХСС) направи предложение службите за сигурност отново да започнат да съхраняват лични данни. Социалдемократите отхвърлиха това предложение като неработещо.

Експерти по вътрешните работи и сигурността на баварския Християнсоциален съюз ще внесат за обсъждане в Бундестага предложения за по-строги мерки за сигурност. Сред тях са повишаване на правата на полицията, съхраняване на лични данни на заподозрени и по-строг Наказателен кодекс.  

Германският министър на правосъдието Хайко Маас трябва да осигури достъп до данните на заподозрени терористи от страна на полицията, искат още от ХСС.

Конституционният съд забрани още през 2010-а година съхраняването на лични данни, припомниха обаче социалдемократи. Те посочиха и че това е практика във Франция, но не е предотвратило кървавия атентат в Париж, при който загинаха 12 души.  

Междувременно мюсюлманската общност в Германия обяви, че днес ще излезе на протест срещу злоупотребата с религията от страна на екстремисти и осъди остро убийствата.  

ЕС се готви за отпор на терора

Срещата на европейските лидери на 12-и февруари ще бъде посветена на мерките срещу тероризма, заяви междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той говори по време на посещение в латвийската столица Рига след телефонен разговор с френския президент Франсоа Оланд.

Туск допълни, че ще настоява следващата седмица пред Европейския парламент за възобновяването на плановете за въвеждането на система за съхранение на данни за пътуванията на граждани в Общността. По неговите думи въвеждането на европейската заповед за арест е било необходима, но недостатъчна стъпка за възпрепятстването на терористите.

Въвеждането на система в ЕС за съхранение и обмен на данни за международните пътници с въздушни превози бе предложено от ЕК, но досега не получава одобрение на евродепутатите. Проектът предвижда авиокомпаниите да пазят за срок от пет години имената на пътниците, маршрутите на тяхното пътуване, начините на плащане на билетите. Въздушните превозвачи ще подават тези данни към държавите, представляващи начална или крайна точка на съответното пътуване, когато се води разследване на терористични действия и други тежки престъпления.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?