На деветия ден след разрушителните земетресения в Турция чудеса все още се случват. 

Още двама души бяха спасени, извадени под развалините след като са прекарали под руините цели 198 часа, съобщава БТА, позовавайки се на частната телевизия СиЕнЕН-Тюрк. Щастливата развръзка е от окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на разрушителните трусове. 

Единият от спасените е 17-годишен младеж. Телевизията излъчи кадри на спасители, които носят на носилки двама души към линейките наблизо.

След двата мощни труса в южната ни съседка на 6 февруари, част от спасителите, оказали помощ на място, бяха и представители на Планинската спасителна служба у нас. Помогнали на десетки, сега българските спасители се нуждаят от подкрепа, за да преработят видяното. 

Пред БНТ Красен Георгиев, ръководител на екипа на ПСС в Турция, разказа, че първо са били Адана, където разрушенията не са толкова големи като в другите засегнати градове. След това обаче видели "апокалипсис в Антакия". По думите му тези картини се запечатват.

"Всички колеги са добре на този етап, както и кучетата. Справихме се благодарение на екипната работа. Предстои работа с психолози, защото нещата, които видяхме и преживяхме, оставят дълбок отпечатък и това трябва да бъде овладяно", допълни Красен Георгиев.

По последни данни 1,2 милиона души са останали без дом след трусовете със сила 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, а загиналите само в Турция са над 31 хиляди души.