Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в Хърватия, съобщи Европейско-средиземоморският сеизмологичен център. Малко след първия трус е регистриран и втори, който е бил със сила от 5 по Рихтер.

Още снимки вижте тук>>>

Първият трус е станал към 6,24 ч. местно време с епицентър на 7 километра североизточно от Загреб. Дълбочината на огнището е 10 км, сочат данните на центъра със седалище във Франция.

Снимка: vecernji.hr

Според Германския изследователски център за геологически науки, цитиран от Ройтерс, магнитудът на труса е бил 6,0 по Рихтер.

Има редица разрушения и пострадали коли от паднали предмети от сградите.

Вторият трус е усетен около полови час след първия.

По последни данни едно дете е пострадало, а няколко души са останали в капан в разрушените си домове след два силни труса, които разлюляха Загреб сутринта, съобщиха местните власти, цитирани от хърватската информационна агенция HINA.

Хората са излезли на улиците, а няколко болнични отделения са евакуирани заради повреди в сградите на някои столични болници. Предвижда се среща при президента Зоран Миланович с участието на премиера Андрей Пленкович, председателя на парламента Гордан Яндрокович и министри във връзка със земетресението.

Видео ТУК