Новата интернет платформа обединява всички по-големи системи за онлайн търсене, появили се в някои американски медии след разрушителното земетресение миналия вторник. Вече съществуващите търсачки като тези на Си Ен Ен, "Маями Хералд" и "Ню Йорк Таймс" предоставят подобна информация, но има риск хората да не успеят да намерят близките си, ако търсят на погрешното място в интернет, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Новата услуга решава този проблем и е проектирана така, че лесно да се интегрира в други медийни сайтове, превръщайки се в основна база данни за хората, които са в неизвестност, и тези, които ги издирват.
Търсачката на Google е достъпна на три езика - английски, френски и креолски. Системата е била разработена за 36 часа от инженери на интернет гиганта.

Междувременно от САЩ обявиха, че ще приемат временно деца, осиротели след земетресението в Хаити, за да им осигурят необходимите грижи, съобщи американският министър на националната сигурност Джанет Наполитано, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Това "хуманитарно решение" ще позволи на деца сираци, които могат да бъдат осиновени в САЩ, да получат помощта, от която се нуждаят, каза Наполитано. "Ще направим всичко по силите си, за да помогнем на разделените хаитянски семейства да се съберат отново в тези трудни времена", каза още министърът.

По думите й решение за приемане в САЩ ще се взима за всеки отделен случай и ще може да се прилага за деца, за които официално е потвърдено, че са сираци, отговарящи на критериите за осиновяване в друга държава, и които могат да бъдат осиновени в САЩ.

САЩ са обезпокоени от риска от беззаконие в Хаити, но не планират да установят полицейски контрол в страната, увери от своя страна американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Той обаче допълни, че американските сили в Хаити, които бяха пратени в помощ на бедстващото население, имат правомощията да защитават местните жители или себе си "в случай на необходимост".

Гейтс предупреди за риск от ескалиране на насилието в Хаити. "Тъй като не можем да осигурим на хората достатъчно храна и вода, има опасения, че някои в отчаянието си могат да прибегнат към насилие", посочи той. Министърът допълни, че САЩ и ООН ще работят заедно за гарантиране на сигурността в страната.

Американският кораб амфибия "Батаан" с 2000 морски пехотинци на борда пристигна вчера в Порт-о-Пренс, за да вземе участие в хуманитарните операции, съобщава Франс прес. Корабът достави храни, вода и медицински материали на пострадалите от земетресението миналия вторник. Морските пехотинци са с хуманитарна мисия и не се предвижда да участват в операции за поддържане на реда в Хаити, заяви американската армия.

Същевременно бившият президент на САЩ Бил Клинтън посети пострадали от земетресението в болницата в Порт-о-Пренс малко след пристигането си в Хаити в качеството си на пратеник на ООН. Той отхвърли критиките за забавяне на хуманитарната помощ за хаитянския народ.