Отнасям се сериозно към всяко нещо, което би се отразило на цялостната репутация на Комисията, но в същото време писанията на които се позовавате (статии в медиите с недоказани твърдения) рефлектират върху всички комисари, предложени от страните-членки, пише Барозу до Зелените, които скочиха срещу кандидатурата на Желева.

Затова и исках да се обърне специално внимание на Етичния кодекс и на декларациите за конфлект на интереси, посочва Барозу. Той допълва, че е получил уверението на Желева, че декларацията й е в пълно съзвучие с Етичния кодекс.

Всеки, който обвинява другиго за нарушения, би трябвало, разбира се, да представи съответните доказателства така, както го изискват принципите на правото в нашите демократични общества, предполагащи обвинителят да докаже своите обвинения, а не обвиняваният да доказва своята невинност, каквато беше практиката в някои политически режими, които за щастие вече ги няма в Европа, подчертава в писмото си шефът на Европейската комисия, цитирано от БТА.

По-рано днес вестник "Айриш Таймс" писа, че българката Румяна Желева е смятана за най-слабото звено в новата комисия заради публикуваните в българския и германския печат твърдения за съмнителни бизнес връзки на нейния съпруг.  Ирландският евродепутат от ЕНП Гей Мичъл обаче настоява, че "Желева трябва да бъде подложена на същото справедливо изслушване като всеки номиниран за комисар". При този процес на кандидатите са дава възможност да покажат дали са подходящи за съответния пост, посочва "Айриш Таймс".

ДПА и Франс прес също коментират предстоящите изслушвания на кандидатите за еврокомисари. Анализатори, цитирани от ДПА, очакват Румяна Желева да бъде подложена на истински кръстосан разпит от евродепутатите заради твърденията за връзки на бизнеса на съпруга й с престъпния свят.