"Европейската комисия съобщава с голяма тъга за смъртта на Франц-Херман Брюнер, генерален директор на ОЛАФ", съобщи говорителката Пиа Ахренкилде Хансен, цитирана от АФП, на която се позова БГНЕС.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят за борба с измамите Сийм Калас "изразяват почит към безрезервния ангажимент и енергичния принос на г-н Брюнер в борбата срещу измамите и корупцията", допълни говорителката.

Брюнер изгради ОЛАФ като "надежден, ефективен и уважаван актьор в борбата срещу измамите и корупцията", заяви още Пиа Аренкилде Хансен, цитирана от ДПА и БТА. Сийм Калас също похвали "неумолимата отдаденост и енергичен принос на Брюнер към борбата с измамите и корупцията".

"Смъртта на г-н Брюнер е тежък удар срещу борбата с корупцията в ЕС", подчерта германската депутатка Ингеборг Гресле, член на бюджетната комисия в Европейския парламент.

64-годишният Брюнер беше директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от създаването й през 1999 г. Той беше преизбран на поста през 2006 г. за петгодишен мандат. Преди това той е бил прокурор в Мюнхен, отговарящ за борбата срещу организираната престъпност, измамите и корупцията.

Поводът за създаването на ОЛАФ през 1999 г. беше скандал с тогавашната еврокомисарка Едит Кресон, за която беше установено, че си е назначила личен съветник сред кръга от приятелите си в нарушение на европейските правила. Скандалът доведе до оставката на Кресон и всичките й колеги в комисията, оглавена от люксембургския политик Жак Сантер.