Европа остава в хватката на арктическите студове, които взеха нови жертви през изминалото денонощие, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В Холандия трима младежи на възраст от 17 г. до 22 г. загинаха при пътна катастрофа, след като колата им поднесе на заледения път и се блъсна в дърво. През уикенда в Чехия бяха регистрирани четири нови жертви на автомобилни катастрофи вследствие на тежките зимни условия по пътищата. Две тежки катастрофи бяха регистрирани в Германия, а в Белгия при пътни инциденти загинаха общо четирима шофьори. Общият брой на загиналите в цяла Европа от началото на студената вълна, започнала преди Коледа, достигна 100 души.

Трафикът в Северна Германия е бил почти напълно парализиран тази сутрин след силните снеговалежи от вчерашния ден. Много от шофьорите са останали по пътищата, блокирани от снега. Особено тежко е положението в северната и източната част на страната. В Лайпциг снежната покривка е 29 см, в Берлин 27 см, а в Хамбург снегът е достигнал 12 см. До обяд летището във Франкфурт е отменило 61 полета.

Ниските температури продължават да изпитват търпението на хората във Великобритания, която не е подготвена да се справи с огромните количества сняг и лед по пътищата, железопътните линии и самолетните писти. Очаква се обилните снеговалежи и свирепите студове там да се задържат още десет дни, съобщи ИТАР-ТАСС. Досега ниските температури във Великобритания отнеха живота на 26 души.

Благотворителни организации на Острова призоваха правителството да увеличи сезонните компенсации на пенсионерите във връзка с рязкото повишение на сметките за отопление, съобщи вестник"Индипендънт". Освен това много възрастни хора не могат да излязат от домовете си и да отидат до магазина, което ги обрича на гладна смърт, алармират активистите. Тежките зимни условия в град Мейнстоун, графство Шропшър, наложиха намесата на военнослужещите от 36-ти инженерен полк, които започнаха да разнасят храна по домовете на пенсионерите.

Италианците в Неапол тази сутрин се събудиха с необичайна гледка - вулканът Везувий, висок 1 281 метра, е почти изцяло покрит със сняг.

Въпреки тежката ситуация в Западна Европа, в България и на Балканите времето остава необичайно топло за сезона. Отчетени са седем нови температурни рекорда днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Бургас термометрите са показали 17,2 градуса, на нос Емине 14,6 градуса, на нос Калиакра 13 градуса и в Силистра температурата е достигнала 14,4 градуса. В Кюстендил температурният рекорд е изравнен – 15 градуса.  В Кърджали са били измерени 16.6 градуса, в Хасково - 18.2 градуса.

Заедно с температурните рекорди и градушка се изсипа днес следобед в Казанлък, съобщи дежурният в Областния съвет за сигурност в Стара Загора. Ледени парчета с големина на орех са падали на земята за около пет минути, съпроводени със силен дъжд и гръмотевична буря, предаде БТА.

Според метеоролози днес е последният ден от топлата вълна. От понеделник започва захлаждане - ще духне умерен западен вятър. Във вторник вятърът ще отслабне, а през нощта срещу сряда в южните райони може да превали слаб дъжд. В събота, с приближаването на средиземноморски циклон, в Югозападна България ще завали сняг, а температурите ще достигнат нормалните ниски януарски стойности. В неделя, когато е Антоновден, снеговалежът ще продължи, а от североизток ще нахлуе студен въздух.