Intel Corporation представи своята изцяло нова фамилия процесори 2010 Intel Core family of processors, която предоставя безпрецедентна интеграция и интелигентна производителност, включително Intel Turbo Boost Technology за лаптопи, настолни компютри и embedded устройства. Представянето на новите Intel Core i7, i5 и i3 съвпада със старта на новия 32 нанометров (nm) производствен процес на Intel – който за първи път в историята на компанията ще се използва за незабавно производство на процесори.

Intel обяви няколко платформени продукти, сред които над 25 процесора, безжични адаптери и чипсети, сред които новите процесори Intel Core i7, i5 и i3, Intel 5 Series Chipsets, и Intel Centrino Wi-Fi и WiMAX адаптери, които включват нови Intel My WiFi характеристики. Очакват се повече от 400 дизайна на лаптопи и настолни компютърни платформи, базирани на тези продукти да бъдат предложени от производителите на компютри, както и още 200 се очакват в сегмента на embedded устройствата.

Новите 2010 Intel Core процесори са произведени по 32nm процес на компанията, който включва второто поколение Intel high-k metal gate transistors. Тази техника, заедно с други подобрения, помага да се увеличи скоростта на компютъра, като същевременно се намалява потреблението на енергия.