Словакия предостави 200 000 медицински марлени маски, което е половината от собствения резерв на страната. Унгария изпраща 10 000 дози ваксина за профилактика.
От Полша в Лвив е изпратена първа партида хуманитарна помощ, включваща респиратори, маски, противогрипно лекарство "Тамифлу", комбинезони и специални очила. Освен това Полша е готова безплатно да направи тестове за определяне на типа вирус, който се разпространява в Украйна. Румъния ще изпрати медицински маски.
Епидемиологичната ситуация в страната е придобила застрашителен и непредвидим характер и представлява заплаха за националната сигурност, се казва в указ на президента Виктор Юшченко с вчерашна дата. С указа се дава ход на решението на Съвета за сигурност от 30 октомври за създаване на резерви от медицинско оборудване и антивирусни препарати, да се ограничат масовите мероприятия и да се привлекат министерството на отбраната и министерството на извънредните ситуации за оказване на медицинска помощ на населението.
Външното министерство се е обърнало към Всеросийската организация за здравеопазване (ВОЗ), НАТО и Европейския съюз за помощ за преодоляване на последиците от разпространението на инфекцията.