Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Взривното устройство е било с мощност 200 кг тротилов еквивалент, каза Владимир Маркин, официален представител на Следствения комитет в руската прокуратура.
Атентатът беше извършен от камикадзе с камион, натъпкан с експлозиви. На мястото на взрива се е отворил кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 2 метра. Зданието на участъка е подпалено, силно повредена е съседна многоетажна сграда.
В колата, с която днес бе извършен атентата в Назран, Ингушетия, е имало двама терористи-самоубийци, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от правоохранителните органи на руската кавказка република. Нападението е извършено с лекотоварен автомобил "Газел". Колата пробила портите на комплекса, в който се намират сградите на градското и на районното управления на вътрешните работи в Назран, и спряла. Един милиционер се опитал да отвори вратата и да измъкне навън шофьора. В това време вторият човек, намирал се в автомобила, задействал взривното устройство. Няма основание за започване на контратерористична операция на цялата територия на Ингушетия, заяви президентът на републиката Юнус-Бек Евкуров. Решение за това ще се взема само за някои райони, каквато е практиката, добави той. 17, 18 и 19 август са обявени за дни на национален траур в Ингушетия.
Руският президент Дмитрий Медведев отстрани от длъжност министъра на вътрешните работи на Ингушетия Руслан Мейриев във връзка с атентата в Назран. "Днес взех решение да отстраня от длъжност министъра на вътрешните работи на Ингушетия и да проведа служебно разследване, а руският вътрешен министър ще ми представи конкретни предложения за въвеждане на ред и укрепване на кадровия състав", каза Медведев на съвещание в Астрахан.
Руският президент отбеляза, че днешният атентат е можело да бъде предотвратен и че е следствие от лошата работа на правоохранителните органи на републиката.
Ръководството на Ингушетия също изрази недоволство от работата на републиканската милиция. "Нашата милиция е слаба, тя не може да защити не само жителите на републиката, но и себе си", каза изпълняващият длъжността президент на Ингушетия Рашид Гайсанов.

Вижте още снимки