Германски учени "възкресиха" влечуго, живяло преди 290 милиона години. Постижението стана възможно благодарение на съвременната електроника и триизмерни принтери, предаде bTV.

При разкопки в мина край град Елсдорф в Германия е открита вкаменелост на влечугоподобно същество. Там са били запазени и отпечатъци от неговите стъпки. Учени от университета Хумболт в Берлин решават да пресъздадат скелета на съществото с триизмерен принтер.

Снимка: bTV

Отпечатъците от стъпките му дават информация за начина, по който то се е движело. Така се появява Оробот - движещо се електронно копие на влечуго от Палеозойската ера.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Учените предполагат, че това животно е от вида "Orabates pabsti", обитавал Земята преди динозаврите. Предшественикът на бозайниците, птиците и влечугите е бил с дължина 1 метър и тегло около 4 килограма. Професор д-р Джон Някатура решава да го "възкреси" с помощта на най-модерните технологии.

"Използвали сме изследвания как се движат съвременните влечуги като саламандри и други рептили. Съчетахме ги с компютърните симулации, направени въз основа на вкаменените стъпки, открити до праисторическото животно. После създадохме с триизмерен принтер скелетната му система и го накарахме да се движи", обясни д-р Някатура.

Така животно отпреди 290 милиона години започна нов живот в лабораторията. Скелетът на робота е отпечатан с триизмерен принтер, а компютърният му мозък изпълнява командите за движението. Те са копирани от намерените следи, а изчисленията на учените са съвсем точни, защото Оробот се движи уверено и стабилно.

Можем да го използваме, за да разберем как са движили и други праисторически животни или динозаври. Разбира се, трябва да са в умален размер, не бихме искали да работим по Тиранозавър Рекс, който е бил висок 6-7 метра", допълни д-р Някатура.

Досега палеонтолозите считаха, че първите влечуги са се плъзгали по земната повърхност. Проектът на проф. Някатура обаче доказва, че са имали по-усъвършенстван начин за придвижване, а това им е позволявало да покоряват по-големи територии между водата и сушата.