Мразовити утрини с температури, които спаднаха до -5 градуса в последните 2 дни напомниха за Малък Сечко и неговото променливо настроение, което все още ни отдалечава от пролетта. Тазгодишната зима е доста по-мека, обръщайки поглед назад към най-студените зимни дни в историята на България. 

Рекордът на най-свирепата зима през февруари всъщност е отбелязан в годините след Втората световна война в Софийското поле. През 1946/47 година абсолютният минимум е отчетен в Трънското поле - 38,3 градуса. 

Снежната покривка издържа общо над 60 дни, а януари 1947 е един от най-студените изобщо в историята, като средната температура е с почти 4 градуса под нормата, припомнят във фейсбук групата "Времето в България". 

Стара София: Жена позира върху замразения фонтан в Борисовата

Снимка: Изгубената България

Ледени дни, при които максималната не прескача 0 градуса са 26 от общо 31.

Февруари също се отчита подобаващо откъм сняг и снежната покривка задържа общо 17 дни, което прави общо 48 дни със сняг за Софийското поле само за двата зимни месеца на 1947 г.

Началото на снежните дни е през декември 1946, когато първо натрупва сняг около Нова година, макар да намалява с 1 сантиметър до края на декември. По-късно през февруари 1947 г. снегът се завръща, като общо за цялата зима София е затрупана над 60 дни.

Стара София: Жена позира в затрупания от сняг

Снимка: Изгубената България

Снежната покривка се поддържа с непрестанни нахлувания от североизток и от северозапад, наличието на която, разбира се, ги улеснява доста и съответно ограничава достъпа на южняците до Балканите.

Зимата от годините след ВСВ е абсолютен аналог на тази 70 години по-късно през 2016/2017 г. Преди 3 години снегът натрупа още в последни дни на ноември 2016 г. и декември. 

Стара София: Мъж се радва на снежната покривка

Снимка: Изгубената България

Зимата на 1946/47г.  не е от зрелищните на предходния век в сравнение със сезона от 1929, 1956 и 1985, но все пак държи температурсния рекорд за студ.