Най-мразовитата зима - температура -38 градуса в България

Рекордът е от 1946-1947 г., а ситуацията се сравнява с тази от 2017 г.

Обратно в новината

Коментари - Най-мразовитата зима - температура -38 градуса в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А,некой от София спомня ли си 1954г.Беше такъв студ и сняг,че пред пряка на бул Стамболийски имаше печки дърварски и заставаш да се стоплиш и хвърлиш някое дръвце!!!!!!

Бях в казармата в Петрич 84-85 год . Страшен студ и сняг над 2 метра. Месните жители там, възрастни хора казваха, че такава зима не е имало от 70 години.

Според топлофикация тази зима е била най- студена от 30 години. :)

Голям студ и сняг беше през зимата на 1998-1999 г. Тогава се роди дъщеря ми, в София в "Дружба" ходех в тунели от сняг да й вземам храната от детската кухня!

23 Януари 2016 цяла седмица беше денем под минус 10, нощем до минус 20. Като си навън най- добре да ринеш сняг, иначе замръзваш. Лошото в моя случай, че и вътре и вън температурата беше еднаква и спахме с куфража, както се казва. Като дойдеше време да станеш в 0600 се радваш, че ще се раздвижиш.

Аз не помня 2016-та 2017-та да е било толкова студено но си спомням зимата на 2011 година 2012 година Беше невероятен студ Спомням си че в Кнежа бяха измерили минус 30

2016/2017 беше сериозна зима в София , но тпаците хвърлиха отвратителна киселина, за да се движат каруците по улиците и хвърлихме поне по един чифт обувки. Сега положението е друго - я всеки да си признае кога за последен път е гледал Звездното небе ? Отвратителен лъскав отвън и изгнил отвътре свят - точно както комунистите преди казваха, колкото и пародично да е - точно така е.

радвайте се на хубавото време , като за последно

То ако става въпрос, аз съм запомнил зимата на 1971-72 година, когато през януари имаше рекорден студ във Варна. Парното ни в училище беше замръзнало и един ден не учихме. Но в следващите дни нямаше никакъв проблем, беше приятно топло в стаите. А по домовете въобще не усетихме големия студ. Имахме нафови печки и никакъв проблем дори в старите панелки. Обаче излезеш ли навън лицето ти замръзваше. Беше под минус 12, минус 15 дори през деня.

Ами как ще усетиш студ??? Било е по времето на "гадния " социализъм! Студа го усетихме след приватизацията по времето на Костов и след като т.н. " цар" увеличи драстично и незапомнено цените на тока, че и на другите енергоносители. Добре че зимите вече са топли, иначе........умирачка...

1971-1972, особено като видях снимките от Парка на свободата...и жената стъпила във фонтанчето...сега езерото с водните лилии само...няма ги жабчетата и момченцето с въдицата /вече съм забравила, откакто се опустоши всичко в този парк/...но си спомних - ТОЧНО тази година бях на точно това място с приятелки, прехвърлихме желязото, за да се разходим вътре, но моята най-добра приятелка пропадна с единия крак във водата. Много се изплаши - нали си бяхме деца още, мислехме, че ще се разболее жестоко, качихме я на шейната и я дърпахме до тях, при баба й...спомени, спомени...но тоя/тая, който пишеше, че зимата бяха с много сняг и то през цялата година - не е лъжа.

ДИР-а с едни и същи снимки написАха петнайсе статии. Благодатен материал :).

Сега се оцели да няма сняг,ако имаше сняг сега температурата щеше да е поне с 10 градуса надолу,но уви,няма...

- Бабо, бабо какво е това бялото, което пада от небето? - Преди му викахме сняг бабе, сега му викат бедствие.

Нещо да кажете за времето през януари - февруари 1954 година? Чувал съм, че същата година са замръзнали Черно море и Босфорът, а в Русе снегът е бил 2 метра.

Баща ми е роден Февруари, 1954. Снегът е бил повече от метър и хора от квартала са помагали на баба ми да стигне до родилното, където е отишла пеша

Брат ми е роден 1950г хората направили тунели под снега за да се предвиждат. Имам снимки от тогава. През 1985г пак в Русе бяха замръзнали бидони със силна киселина в ЗПП.

След четирсетте и петдесетте години, най-гооям студ е имало през зимата на 1963 г. Преспи и много ниски температури. Влакът с който са пътували родителите ми цяла нощ не е могъл да продължи, докато разчистят преспите отпред. Отишли са нанправо на работа на другия ден. Но пък са били на топло във влака, не са мръзнали. През 60-те години имаше много снежни зими и ние децата се пускахме с шейни, почти всяко момче си имаш, през цялата зима.

Хората от снимките изглеждат красиви и щастливи, въпреки студа

Аха! Болшевишки инстаграм!

Това е преди комунистическата ера, погледни им дрехите!!!!!

Значи излиза, че е нацистки инстаграм?

Чувал си и ти за нацизъм

Както винаги ще се намери достатъчно тъп човек като Осамата, с неадекватен коментар.

и аз това забелязах, много са красиви. Обжавам да гледам стари снимки:)

И аз!

душите за пари, и съответно целият им живот да се върти около това. А най-съкровените им желания да са били да се покажат с нещо и другите да им завиждат. Имало е някаква одухотвореност в цялата работа - не е било само материализъм, консуматорщина и дебилщина...

Било е престижно да си умен, начетен, да пишеш грамотно. Театър, музика - все възвишени неща

За това провинциалистите ли са виновни?

социалистите

но помня редовно минус 25... Преди 40-45 години навалелият сняг продължаваше от ноември до март, като само донаваляваше от време на време. Дневна температура минус 5 - минус 10 градуса си беше нещо редовно и съвсем нормално. Нощните падаха до минус 15-20. Като настанеше "кучи студ" падаха до минус 25 нощем. И така десетилетия (а може би и векове) наред. Имаше приказки от сорта: "Дебел сняг - голям комат!". Това е защото снегът се явява нещо като естествена топлоизолация (нещо като стиропор) и посевите под земята са били добре защитени от кучия студ навън, благодарение на дебелия сняг...

на идиотът, нацъкал минус! Що бе, джанъм? Нещо лъжа ли е написал човекът или ти просто гориш от желание да се направиш на интересен?

Защото ме кефят комплексари, чието самочувствие се крепи на анонимни плюсчета и минусчета в интернет. Или "лайкове", както обичате да им казвате по модерному. Обичам да им гледам истеричните припадъци и тръшкане като се натъкнат на нечие мълчаливо неодобрение!

Така си и знаех - избиване на комплекси. Щом авторът на коментара има спомени от преди 45 години, вечроятно е на 50 или повече. Съответно формирането му като личност, източниците на самочувствието и критериите му са били далеч отпреди "лайковете" и другите съвременни емоционални полюции. Мислиш ли, че на подобен човек му дреме от твоите "социални" експерименти? С тях можеш да засегнеш и да предизвикаш някаква емоционална реакция само у себеподобен, който е отрансал и се е формирал с лайковете и другите дебилщини :)

Всичко е така,както си го описал,но кой направи така,че такива зими да няма в последните 20 години?

аз пък не помня чак такива постоянни температури въпреки , че съм бил на повече от 25г. Имало е единични дни рядко , но чак редовни -25 ?! Сняг имаше повече , но преди 55-60г. Аз живея в софийското поле , но може би при теб някаде в по планински район .?

Това са били 54,спомням си 56, 66 срещу, 67 и 81 срещу 82г. Зими с много сняг - над 1 м, топене след 15-20 март и прекрасни пролет и лято. След 1982г климатът започна да се променя - лятото сухо, горещо, есента кратка и кишава безснежна зима с много болести.

Комунистите са виновни и за топлите и за стидените зими!

но за твоята грамотност - определено!

Dir.много сте зле. И какви мразовити утрини с -5 гр. ? Да не сме в Гърция ?

И коя е „1947/47 година“?!

по Руска вина! Само руснаците могат да ни поробят с такъв сибирски студ, и да ни накажат, че не им свирим по гайдата!

чети внимателно де, нахлувало е от североизток, ама и от северозапад => не са били само руснаците :)

Човечеството има навика да забравя и сега си въобразява че ето на - заради глобалното затопляне зимите ни са като пролет. Преди само 2 години, през 2018 през февруари времето пак си беше меко. И тогава в края на месеца съобщиха за идващи чак от Карско море люти студове, но това си звучеше като алабалистика някаква. И точно в началото на Март имахме сняг до кръста. Такива неща явно се забравят.

А на 1 април още имаше сняг по улиците.

Егати, тия статии изобщо преглежда ли ги някой за правописни грешки преди да ги пусне?

Трябва да лижат дупенца, за да капят парички! Читателите - кучета ги яли! Те и без това получават всичко на аваната...