Руската държавна лаборатория "Вектор" съобщи, че започва изследвания на вируси от палеолита въз основа на тъкани на животни от тази епоха, открити в ледовете, предаде Франс прес.

"Учените от "Вектор" възнамеряват да открият палеовируси, с което ще се даде тласък на развитието на палеовирусологията в Русия", се казва в комюнике на лабораторията. Проектът, в рамките на който ще бъдат осъществени напреднали изследвания в областта на еволюцията на вирусите, ще се проведе съвместно с университета в Якутск.

Първите тъкани са били взети от праисторически кон на 6500 години, открит през 2009 година в Якутия. В този обширен сибирски регион учените редовно се натъкват на останки от животни от палеолита, включително и мамути.

Проектът предвижда също изучаването на тъкани от мамути, елени, кучета, яребици, от различни видове гризачи, от зайци и други праисторически животни.

Учените ще се съсредоточат върху биологичен материал, разкрит през последните десет години, но който досега е бил подложен единствено на бактеорологичен анализ."Сега за пръв път ще бъдат проведени проучвания за палеовируси", изтъкна Максим Черпасов. Той е ръководител на лабораторията на Музея на мамута на университета в Якутск.

Бивш център за разработка на биологично оръжие от времето на СССР, лабораторията "Вектор", разположена в района на Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази сред другите патогени и този на Ебола.

"Вектор" разработи ваксина срещу коронавируса, ЕpiVacCorona, която беше регистрирана в Русия през месец октомври и чието масово производство трябва да започне през месец февруари, припомня агенцията.