Едно от най-странните и редки животни на планетата, пристигнало във Великобритания в кутия от зърнена закуска, конфискувана от Гранична полиция, дебютира пред публика в Лондонския зоопарк, пише в. "Дейли експрес".

Създанието от критично застрашения вид Китайски гигантски саламандър, представителите на който са най-едрите земноводни в света, е част от пратка от пет екземпляра, натъпкани в кутия от зърнена закуска. Смята се, че екзотичните животни, пристигнали от Хонконг, са внесени контрабандно във Великобритания за незаконна търговия с домашни любимци.

Гигантските саламандри, наричани "живи фосили" и достигащи на дължина до 180 сантиметра, имат славата на ориенталски деликатес. Смята се, че в естествена среда са оцелели едва няколко екземпляра от вида.  За съжаление животните, конфискувани в Ковънтри, са били толкова зле натъпкани в кутията, че едното се е споминало. Останалите четири са предадени на експерти от Лондонското зооложко дружество.

Единият от саламандрите, наречен Професор Лю (Пазач на дракони), е дебютирал пред публика в Лондон в специално проектиран аквариум. Полът на Професор Лю все още не е установен. Специалистите се надяват, че сред останалите три животни ще се намери подходяща за чифтосване половинка. За другите саламандри ще бъдат потърсени нови домове, тъй като представителите на вида са силно териториални и трябва да имат отделна обител.

Лондонското зооложко дружество е ангажирано с изучаването на саламандрите в родината им Китай.

Окаяното положение на китайските гиганти разкрива четиригодишно проучване, обхванало 97 обекта в 16 провинции. Хиляди местни жители съобщават, че не са виждали гигантски саламандър от десетилетия. Средно за последен път представители на вида са виждани преди 19 години. В рамките на проекта са локализирани едва 24 животни. За съжаление генетичните тестове показват, че те са пуснати или избягали от ферми за развъждане с комерсиална цел.

Заради кулинарната им слава саламандрите се събират от естествената им среда и се развъждат във ферми. Въпреки че китайските селскостопански власти подкрепят освобождаването и връщането им в естествена среда, съществуват опасения, че този подход излага оцелелите животни на риск от болести и генетично смесване.