Британски шофьори са открили за пет месеца чрез мобилно приложение почти 1000 възможни случая на съвременно робство в автомивки, но по-малко от една пета са се обадили на специалната телефонна линия, за да съобщат за това, заявиха създателите на приложението, цитирани от Ройтерс.

Безплатното приложение за мобилни телефони е било пуснато от Църквата на Англия и Католическата църква в Англия и Уелс през юни миналата година заради нарасналата тревога, че някои от близо 18-те хиляди ръчни автомивки във Великобритания експлоатират работниците.

Подразделението на Църквата на Англия за борба с робството определи като "разочароващ" броя на подадените сигнали - според проучване на приложението едва 18 процента от хората, които са били помолени да се обадят на специалната телефонна линия за оказване на помощ между юни и декември 2018 г. - 126 потребители, са го направили.

Активисти обаче заявиха, че не е работа на обикновените хора, а на властите да поемат отговорност за борбата с трудовата експлоатация в автомивките.

Според Глобалния индекс за робството на правозащитната организация "Уолк фрий фаундейшън" във Великобритания има най-малко 136 000 съвременни роби - 10 пъти повече, отколкото показва оценката на правителството от 2013 г.

Предполага се, че хиляди работници, предимно от Източна Европа, са подложени на робство в автомивки във Великобритания.