Международната организация на криминалната полиция със седалище във френския град Лион призовава да й се изпращат сведения за такива хора на адрес fugitive@interpol.int, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Организацията уточнява, че е възможно да се контактува с нея и анонимно през сайта www.csiworld.org.

Започналата на 3 май операция  "Инфрачервено" обхваща 450 издирвани в 29 страни лица, признати за виновни или заподозрени в извършване на тежки престъпления като убийства, педофилия, изнасилвания и наркотрафик. От началото на операцията са локализирани или задържани над 100 души, сред които бившата колумбийска манекенка Анджи Санклементе Валенсия, издирвана за трафик на наркотици, и Муамба Мунанга от Демократична република Конго - търсен от Интерпол за пране на пари.

Предвид мащаба на акцията службите на Интерпол са решили да ускорят процеса и да прибягнат до съдействието на граждани. Все още има лица, за чието местонахождение нямаме никаква нова информация, затова отправяме към обществеността молба да ни помогне, посочва в изявление координаторът на операцията Мартин Кокс.

Полицейската организация разпространи публично портретите на 26 души, приканвайки потребителите в мрежите за общуване и дискусионните интернет-форуми да бъдат бдителни.
"Има голяма вероятност някой да разпознае някой от тези хора по-скоро в Мрежата, отколкото на улицата", добави Кокс, призовавайки интернет-потребителите да уведомяват Интерпол, независимо по какъв път са се сдобили с дадена информация.

Около 650 души от 82 националности работят денонощно в централата на генералния секретариат на Интерпол в Лион по обмена на информация между националните централи в 188-те страни членки на организацията.