Най-големият интернет доставчик в Ирландия започна да спира достъпа до мрежата на музикалните пирати. От вчера Eircom въвежда "постепенната отговорност” (graduated response) към клиентите си, които споделят нелегално музика в интернет, съобщиха от ирландския телеком. Моделът ще превърне Ирландия в първата страна, която на практика започва да използва "смятания за най-демократичен метод за ограничаване на интернет пиратството", казват от Българската асоциация на музикалните продуценти, цитирани от TechNews.bg.

Първо ще бъдат предупреждавани абонатите за които има сигнал, че нарушават авторските права в интернет и споделят нелегално файлове със защитено съдържание - предупреждение към тях ще бъде направено с телефонен разговор, при повторно нарушение ще бъдат предупредени отново, а при трето нарушение ще им бъде спрян достъпът до интернет за една седмица. Ако въпреки това се стигне до четвърто нарушение от едно IP, мерките предвиждат спиране на достъпа до интернет за срок от 1 година.

Представителите на Ирландската асоциация на звукозаписна индустрия и Eircom решиха да въведат метода на "постепенна отговорност” още през месец февруари 2009 г. Механизмът им бе оспорен от представител на Комисията за защита на данните. От Висшия съд в Дъблин обаче обявиха, че използването на IP адреса за идентифициране на абонатите, които споделят нелегално защитено съдържание, не нарушава тяхната лична информация.

Според международно проучване, 80 процента от хората биха спрели да споделят нелегално файлове, ако получат писмо от интернет доставчика си, в което са предупредени за последствията.

В началото фокусът на Eircom ще бъде върху потребители, които не просто свалят незаконно защитено съдържание, а го споделят в "peer-to-peer" мрежите. Резултатите и бъдещата стратегия на телекома по използването на метода за "постепенна отговорност” ще бъдат оповестени след три месеца.