Новата технология предава данни чрез модулация на честотата на трептене на светодиодите. Подобна технология е напълно безвредна за човешкото здраве, докато за мобилните и Wi-Fi комуникации съществуват големи опасения, съобщава engadget.com, цитиран от TechNews.bg. Практичността на изобретението впечатлява и с това, че LED (light-emitting diode) източниците безпроблемно могат да се използват и за осветяване на помещенията, в които са монтирани.

Изследователите от Китайската академия на науките твърдят, че техният метод осигурява предаване на данни със скорост 2 мегабита в секунда (Mbps). Трептенето на светодиодите не се улавя от човешкото око. Светодиодните източници могат да се разполагат на тавана или по стените на помещения, където се изисква достъп до интернет. Засега технологията е все още в експериментален стадий и няма информация кога ще бъде приложена с комерсиална цел.

Първият син светодиод е разработка на Шуджи Накамура от японската компания “Nichia” през 1990 г. Технологичните трудности идват от това, че дължината на вълната при синята светлина е най-малката във видимия спектър, което означава, че благодарение на технология на Накамура върху един диск може да се събере в пъти повече данни (използва се за запис на Blu-ray и HD DVD). За работата си японеца получил 20 000 йени или приблизително около 180 щатски долара. През 2001 г. Накамура завежда делото срещу бившия си работодател за 180 милиона долара, а през 2005 г. получава 9 млн. долара бонус от фирмата си - най-големият плащан някога от японска компания. Шуджи Накамура участва в разработката още на зеления и белия светодиод.