Веселин Топалов е използвал помощта на един от най-мощните компютри в света за мача с Вишванатан Ананд за световната титла по шахмат в София, съобщава ТопСпорт.

Blue Gene/P на IBM разполага с 8192 процесора и се намира в Държавната агенция за информационни технологии. Освен на Бойко Борисов, той е изказал големи благодарности на генералния директор на IBM-България, Александър Раков и на IT архитекта на компанията Йовко Ламбрев за огромните усилия идея да се превърне в реалност, коментира Топалов пред Бойко Христов, който бе директор на пресцентъра за двубоя с Ананд.

Поради липсата на шахматен софтуер, чийто програмен ход да е написан за работа с такава многопроцесорна платформа, Силвио Данаилов (мениджър на бившия световен шампион Топалов) е събрал международен екип от водещи специалисти и те създават проект за шахматна програма, която да ползва изчислителната мощ на суперкомпютъра. Ползването на машината става чрез терминал с оптична връзка и на практика българският ас може да тренира от Испания.

Топалов ще е патрон на инициатива за повишаване на интереса у младите към високите технологии и изкуствения интелект в сътрудничество с IBM-България. До дни ще бъде обявен конкурс за есе сред гимназистите от столичните училища по актуална тема от областта на високите технологии. От 5-имата най-добри ученици ще се състави отбор, който на 10 юни да участва в минитурнир по шахмат (3 партии) срещу Blue Gene/P. След края на всяка партия Топалов ще коментира играта и ще дава съвети на младите. IBM пък ще организира седмица на отворените врати за финалистите. Възможно е инициативата да стане традиционна всяка година.

Виж снимки