Совалката "Атлантис" с шестима астронавти на борда се отправи на 14 май 2010 г. в 21.20 часа българско време (14:20 ч. местно време) за последен път в космоса. От космодрума "Кейп Канаверал" беше извършено последното й изстрелване в историята на програмата "Космическа совалка" на НАСА, съобщиха световните агенции.

Виж снимки

Предвижда се полетът на совалката да продължи 12 дни, по време на които са планирани три излизания в открития космос (всяко с продължителност над 6 часа). Основната задача на "Атлантис" е да достави на Международната космическа станция /МКС/ руския модул МИМ-1 "Рассвет", който ще бъде скачен със станцията. Масата му е 7900 кг. На МИМ-1 ще бъдат извършени серия от научни експерименти.

Броени часове преди старта екипажът на кораба, съставен този път само от мъже, все опитни астронавти, позира за шеговита снимка и си устрои пищно пиршество. Шестимата астронавти в историческия последен полет на "Атлантис", бяха с бели ризи, смокинги в черни и сини тонове и папионки. После те се събраха около маса със синя покривка и позираха за снимка, която  веднага беше качена в сайта на НАСА, предаде ДПА.

Екипажът е съставен от един британец и петима американци. Командир е Кен Хам, който е на 45 години, припомня Франс прес. По време на пиршеството шестимата астронавти се заситиха с богата закуска, съставена от стекове, пържени картофки, сандвичи и чийзбургери, уточнява Асошиейтед прес. След това астронавтите свалиха елегантното облекло и облякоха астронавтските си екипи в оранжев цвят, а после се качиха в совалката.

"Атлантис" е четвъртата совалка на НАСА, която изпълнява мисии в космоса. След катастрофите на "Чалънджър" и "Колумбия", тя е една от трите действащи совалки на САЩ. Другите две са "Дискавъри" и "Индевър".

След завръщането си на земята на 26 май, "Атлантис" ще бъде поддържана в готовност за полет, в случай че на орбиталната станция възникне аварийна ситуация и трябва да се спасява екипажът й.