Совалката ”Атлантис” излетя за последен път в Космоса

Първият полет "Атлантис" извършва на 3 октомври 1985 година. Сегашната, последна мисия на совалката е 32-рата в историята й.

Обратно в новината

Коментари - Совалката ”Атлантис” излетя за последен път в Космоса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тъпи империалистически копелета са тия американци, ще пращат совалки, нахали загубени

Малеее, голямо плюскане е паднало преди излитането. Ами ако ги напъне преди да са стигнали в орбита, а? Ще оцапат скафандъра.

Браво бе, Ого - родни совалки - голям смях, ясно доказва че си червен и в червата...

А ти си по-голям католик и от папата - американския,разбира се!Всички западноевропейски лидери,начело със задокеанския си началник се скъсаха да правят метани пред 'червените" Медведев и Путин, а ти ощепродължаваш да ги плюеш! Чугунена глава!

А колко совалки паднаха? От нашите родни, съветски совалки нито една не падна!

Това щото не се пише! По-образовай се малко, другарю! Първите съветски космонавти са изпращани в железни сандъци - т.е. не е предвидено да се върнат! И по-късно има доста жертви! Но в СССР човешкия материал не е проблем!

Е, докато навъртят стаж колкото американските ще има да падат и родните ти руски совалки.

аз съм малък ама не помня братушките и една совалка да изстреляха.. то не бяха ракети носители Енергия, то не бяха Ан-225, то не бе чудо.. те все още ползват ракети за еднократна употреба. Ако трябва да ги сравняваме по твоите критерии - България освен, че е водеща космическа сила по брой астронавти на глава от населението, сме и водещи по брой успешни приземявания - нямаме загубен астронавт или ракета, нито пък совалка... Ние реално погледнато и загубена летяща чиния нямаме, въпреки, че военните може да са я заровили в Царичина и да са прикрили провала.

Това,че си бил малък оправдава донякъде незнанието ти по въпроса. Руснаците изстреляха собствена совалка 'Буран",която излетя и се приземи напълно автоматизирано - без екипаж в нея! При това с доста по-голяма товароподемност от американските шатъли и със собствена двигателна установка,т.е. в атмосферата това й позволяваше да се движи като самолет,а не като бездвигателен планер,какъвто е американската совалка. За разлика от янките, обаче, руснаците почти моментално разбраха,че това е прекалено скъпо удоволствие, въпреки,че се смяташе да е точно обратното - и се отказаха. Оказа се,че себестоимостта на истрелване на всеки килограм полезно тегло в орбита около земята е над десет пъти по-висока от тази при използванетона ракети за едократно използване! А пропо,понеже споменаваш и самолета АН - 225 в коментара си,не мога да не ти кажа,че това е един уникален самолет. Уникален е не само защото е най- голямият като габарити и с най-голяма товароподемност самолет в света /полезен товар 250 т. и габарити с една трета по-голями от А-380,най-голямият пътнически самолет/, но е уникален и с това,че е произведен само в една бройка - за да транспортира на гърба си огромната совалка "Буран" от монтажния цех до космодрума Байконур. Понастоящем АН - 224 се използва навсякъде по света,където трябва да бъдат транспортирани извънгабаритни или свръхтежки товари, което е невъзможно да бъде осъществено с други транспортни средства...