Китай - най-голeмият пазар за интернет в света, планира да въведе система, която задължава потребителите на интернет да се идентифицират в мрежата с истинските си имена преди да публикуват какъвто и да било коментар, съобщи Франс прес, като се позова на излизащия на английски език вестник "Чайна дейли".

Администраторите на основните китайски портали, които отговарят за публикуваните в интернет бележки, коментари и анализи, ще бъдат задължени да изискват потребителите да се регистрират с истинското си име посочва вестникът. 

"Обмисляме да бъде въведена и система за идентифициране на участниците във форуми", заявил Ван Чън, говорител на правителствената пресслужба и заместник-директор на пресслужбата на Китайската комунистическа партия. Изявленията на Ван Чън, за пръв път потвърждава намеренията си да премахне анонимността в интернет, посочва АФП.

Тези намерения са обект на спорове в Китай, според защитниците на човешките права, това са прикрити опити да ограничи свободата на словото. Интернет е основен проводник на критиката срещу социалната и политическа система в страната. Цензурата, обаче очевидно не може да се справи с 400-те милиона потребители на световната мрежа. Основната мярка е блокиране на интернет сайтове с "чувствително" за режима съдържание (както и порнографски), посочва АФП.