"Това е началото на нова ера в ендоскопията", коментира Херман Реквардт, главен изпълнителелен директор на сектор "Здравеопазване” на Siemens, която заедно с Корпорация за медицински системи Olympus разработват технологията за магнитно управлявана ендоскопска система във вид на капсула (MGCE), съобщава TechNews.bg. Целта на разработчиците е да създадат ендоскопи, които намаляват до минимум стреса за пациентите и са удобни за използване от лекарите.

Пациентът просто трябва да погълне едно "хапче" и да легне в системата за магнитно управление. С помощта на джойстик, лекарят лесно направлява капсулата, като я насочва към желаните зони. Капсулата ще осигурява образи с висока резолюция и в реално време, които се наблюдават на монитор в кабинета, където се извършва прегледът.

"Ендоскопите във вид на капсули имат голям потенциал в това отношение", обяснява Харухито Моришима, президент на Корпорация за медицински системи Olympus. Традиционно, ендоскопите във вид на капсула се движат само от перисталтичното движение на стомашно-чревния тракт. По тази причина, понякога е трудно капсулата да бъде навигирана до определено място, което прави изследванията ограничени до малки области от стомашно-чревния тракт, например тънкото черво. Новата технология ще даде възможност капсулата да се направлява интерактивно и за да се наблюдава всяка част от стомаха от лекаря.

Камери, монтирани в двата края на капсулата, ще осигурят възможност да се наблюдава вътрешността на стомаха. Това ще става в реално време, благодарение на уловените изображения, които ще се предават на системата за обработка на образи заедно с информация за местоположението на ендоскопа. По време на прегледа стомахът на пациента трябва да бъде пълен с вода, за да се осигури видимост на капсулата и да се улесни навигацията. Пациентът се поставя в обхвата на действие на насочващия магнит, като стомахът с ендоскопа е в центъра на системата.

Капсулата ще може да се накланя и завърта, както да се се ориентира хоризонтално и вертикално. Насочващият магнит създава магнитни полета, които се променят с времето, това ще гарантира контролът на капсулата в реално време. Интензитетът на създадените магнитни полета е между този на апаратите за магнитно-резонансна томография и магнитното поле на земята.