Sony е най-големият производител на гъвкави магнитни дискове от този формат, но от април 2010 г. компанията прекрати доставките на дискети в повечето страни, с изключение на Индия, Япония и няколко други държави, съобщава TechNews.bg.

3,5-инчовите дискети са въведени от Sony пред 1981 г. и за две десетилетия те се радваха на изключително високо търсене като носители на информация. Първите дискети в този формат имаха обем 720 KB, който впоследствие беше увеличен на 1,44 MB. Но, продажбите на флопи носители са паднали 10 пъти от пиковата 1995 година. На пазара доминират USB флаш памети и DVD-тата, затова освен Sony и други големи производители се обявяват за прекратяване доставките на 3,5-инчови дискети - Hitachi и Mitsubishi.

Но Verbatim, смята че е рано да издава смъртна присъда на дискетите: през 2009-та само в Европа са продадени 50 милиона дискети, съобщават от компанията, цитирани от TechNews.bg. Те са убедени, че този тип носители ще продължат да бъдат актуални, макар и на пазара да има алтернативи. 3,5-инчовите дискети са най-търсени в Източна Европа, сочат данните на компанията.

Дискетите се използват в много области, тъй като са евтини и удобни за съхраняване на неголям обем информация, коментират от Verbatim. Търсенето на дискети остава стабилно, въпреки че някои големи производители прекратиха участието си в този бизнес, твърди още Verbatim.