Това пише британският вестник “Дейли телеграф“, цитиран от КРОСС. Световните технологични гиганти "Тошиба", "Шарп" и "Хитачи" предупредиха, че триимзерното кино може да предизвика замаяност, гадене и умора в очите. Това не е валидно за масовия киноман, но не е изключено страничните ефекти да засегнат някои от тях. Компаниите съветват всеки, който изпитва здравословни проблеми, да не гледа триизмерни филми.

Проблемът с напрежението в очите и главоболието възникна съвсем наскоро, като парадоксалното е, че хората масово си излизаха с главоболие след филма "Аватар", казва Майкъл Розенберг, медик, главен асистент в медицинския колеж Файнберг.

Неотдавна 42-годишен тайванец почина от мозъчен удар, предизвикан от превъзбуда при прожекция на "Аватар". Докато гледал филма, той припаднал, а скенерът в болницата регистрирал силен кръвоизлив в мозъка. Мъжът издъхна  11 дни по-късно, без въобще да се събуди. Оказа се, че той е страдал от високо кръвно.
Смъртта на тайванеца обаче е изолиран случай.

Триизмерното кино е в подем заради дълбочината на картината и реалността на образите. Новата 3D технология се радва на голям интерес и в производство вече са такива телевизори.