Вълните цунами причиняват големи трагедии и чудовищни щети, и борбата с тях винаги привлича вниманието на учени и специалисти. Човек едва ли може да направи много срещу мощта на природната стихия, но целта е да може да се разработи нещо подобно на система за ранно оповестяване. Единият от начините за предусещане на вълните е чрез разработване на система "улавяща електрическото поле", което се генерира от самото цунамито - както при възникването, така и движението му. Това обаче изисква сериозно финансиране, което е непосилно на този етап, смятат учените.

Затова специалисти от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) залагат на по-евтин, но не и по-малко удачен вариант - създаването на система от датчици, която да се базира на съществуващите подводни комуникационни кабели. Тайната се крие в способността на солената морска вода да служи като електрически проводник.

Изследванията, свързани с пагубното цунами в Тихия океан през 2004 г. са отчели наличие на напрежение в комуникационните кабели от порядъка на 500 миливолта. Това е слаб сигнал, но би бил достатъчен при наличието на специална техника да бъде засечена появата на опустошителната природна стихия.