Магнитна лента е най-проверената, надеждна и достъпна технология за съхранение на данни. Рекордът показва, че лентата все още има потенциал за усъвършенстване и развитие. Известно е, че лентовите системи за съхранение превъзхождат дисковите по показатели като енергийна ефективност и цена.

Специалисти от IBM Research и Fujifilm са използвали нов тип лента, за да достигнат плътност на записа от 29,5 милиарда бита на един квадратен инч. Това е с 40 пъти повече, отколкото при най-популярния в момента стандарт за запис на магнитни ленти. Разработката на новата лента е отнела три години. Прототипът има двойно покритие на основата на частици от бариев ферит (BaFe). При серийно производство, една стандартна касета с новия тип лента ще има капацитет до 35 терабайта (TB). Потребността от системи за съхранение нараства непрекъснато, тъй като се появяват нови и нови източници на информация.

Огромните обеми в различни формати - от медицински изображения и записи, получени от камери за наблюдение, до складови отчети и финансови показатели - трябва да се архивират, за да ги има и в случай на бедствия и при проверка от контролиращите органи. IBM има славна история в областта на магнитните носители. Преди 60 години компанията пусна първия комерсиален продукт в тази категория - 726 Magnetic Tape Unit с обем 2 MB. Оттогава досега капацитетът на лентите нарасна 17,3 милиона пъти.